El projecte Barraques 2100 comença a donar fruits: inventari de les barraques del Delta, estudi tèrmic, entrevistes amb profunditat i debats

La recerca ha estat impulsada per un equip pluridisciplinar: Associació Sediments a través de Josep Juan (antropòleg i periodista), Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Terres de l’Ebre a través de Tere Arnal (Presidenta, arquitecta tècnica) i Ramon Montesó (arquitecte tècnic), Sergio Coll i Agustí Costa (arquitectes i Lectors Serra Hunter de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV), Carme Pons i Agustí Sousa (disseny gràfic, il·lustració; identitat gràfica del projecte). Compta amb el suport de l’Institut Ramón Muntaner i de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la URV. Tanmateix, hi col·laboren altres organismes com: Escola Agrària d’Amposta, Museu de la Pauma del Mas de Barberans, Institut d’Estudis Comarcals del Montsià, Centre d’Estudis Tirant lo Rall, Museu de les Terres de l’Ebre.
Barraca de Carlet. Primera barraca construïda per David Monllau al Delta de l’Ebre. Autor: Josep Juan Segarra El projecte Barraques 2100 inclou la catalogació i l’estudi de les barraques del Delta, amb un inventari de les barraques existents, un estudi tèrmic, un anàlisi bibliogràfic de les recerques realitzades fins a la data, un seguit d’entrevistes en profunditat i la celebració de debats. L’inventari de les barraques existents al Delta de l’Ebre (ubicació, dimensions, estat de conservació, etc.) quedarà enllestit aquest mes de desembre. Els investigadors de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV estan participant en la catalogació i són els responsables de l’estudi tèrmic que també començarà a donar resultats aquest desembre. Tere Arnal, Col·legi de l’Arquitectura Tècnica, i Josep Juan, Associació Sediments, són els responsables de l’anàlisi bibliogràfic i de les entrevistes en profunditat. L’inventari i la concepció del projecte són obra de tot l’equip, que planteja la realització d’un o dos debats al 2022 per tal de tractar temes com la normativa urbanística, l’accés als materials constructius, el relleu generacional en la construcció de barraques, el reconeixement patrimonial, l’estat de conservació i la restauració de les mateixes. A més a més, Carme Pons i Agustí Sousa han treballat la identitat gràfica i el logotip d’aquest projecte per tal de donar a conèixer i preservar aquestes construccions singulars. La barraques del Delta de l’Ebre aporten un encant originari al paisatge i a la cultura ebrenca. Amb tot, la major part d’aquestes barraques van ser construïdes als anys 90 i inicis dels 2000, i algunes comencen a presentar preocupants estats de deteriorament. L’objectiu d’aquest estudi és fer una diagnosi de l’estat en què es troben; identificar quantes n’hi ha i on estan; analitzar les seues condicions tèrmiques; conèixer les perspectives dels seus propietaris, dels mestres barraquers i d’altres persones rellevants per a la seua preservació; i proposar línies de treball per tal de preservar el patrimoni material, immaterial i mediambiental que representen les barraques deltaiques fetes de fusta, fang i fibres vegetals. NOTA: properament publicarem els primers resultats.

Comentarios