Punts pa que "SALVEM LO DELTA"

1. La responsable pel funcionament dels embassaments i les preses que tallen l'Ebre és la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (la CHE) que forma part/està baix les ordres del Ministeri de Medi Ambient Espanyol.
2. Les preses de Mequinensa i Riba-Roja Roja retenen la major part dels sediments de la Conca de l'Ebre i les gestiona Endesa. Estes preses fa dècades que no obrin los seus desaigües de fons impedint lo pas de més sediments (sobretot quan hi ha riuada).
3. Los sediments transportats per l'Ebre van crear lo Delta i són fonamentals para mantindre'l.
4. Pressionar al Ministeri de Medi Ambient (ara que no mana lo PP pot ser bona hora) per a que ordene a la CHE que ordene a Endesa que tingue en bon estat i obri regularment los desaigües de fons.
5. Pressionar al Ministeri de Medi Ambient per a que redacten Pla de Gestió Integral dels Sediments de la Conca de l'Ebre. I per a que porten a terme la prova pilot de transferencia controlada de sediments des de l'embassament de Riba-Roja. Tot això ja ha estat aprovat en dos PNL's pel Congrés dels Diputats, pero los governs del PP mai han mogut un dit al respecte.
6. Dins estos plans s'ha d'estudiar la qualitat dels sediments i la implantació de sistemes que aconseguixen bypassar de l'ordre del 60% dels sediments que arriben a l'embassament (ara queden retinguts més del 95%).
7. Boicotem a Endesa? A casa millor contractar energia ètica tipo Som Energia, energies molt més sostenibles. L'energia hidroelèctrica trinxa rius i deltes. Los embassaments ofeguen biomassa produint grans quantitats de gasos d'efecte hivernacle.

https://www.ara.cat/societat/delta-lEbre-pateix-pels-pantans_0_1754224589.html


Comentarios