L'"Or del Delta" protagonista al Parlament de Catalunya

Lo iaio Polet ho tenia clar: aquell fang que arribava mesclat 
en aigua del riu era or, era l'"Or del Delta". 

La Campanya pels Sediments torna al Parlament de Catalunya per concretar solucions que salvin el Delta de l’Ebre
  • Els representants de la Campanya pels Sediments compareixen avui a la Comissió de Medi Ambient del Parlament de Catalunya per exigir mesures que restableixin l’equilibri natural del Delta.
  • Els embassaments de la Conca de l’Ebre, 135, impedeixen que el 99% dels sediments arribin al Delta, afectant trams fluvials, embassaments i, especialment, la línea costanera i les platges del Delta i del seu entorn.  

Barcelona, 7 de juny de 2017

Representants de la Campanya pels Sediments* participen avui a partir de les 15:00 hores en una sessió monogràfica sobre sediments realitzada en el marc de la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat del Parlament. El debat versa sobre la necessitat de gestionar els sediments de la Conca de l’Ebre, que en l’actualitat queden retinguts, gairebé totalment, als embassaments, i sobre les mesures necessàries per a restablir l’equilibri natural al Delta de l’Ebre. 
Aquest monogràfic sobre sediments és un dels resultats de les reunions que la Campanya pels Sediments va mantenir al Parlament el passat 23 de febrer amb diferents grups parlamentaris. Les propostes de la Campanya pels Sediments han estat consensuades amb la major part dels grups parlamentaris catalans. Els grups Junts pel Sí, la CUP, Catalunya Sí que es pot i Grup Socialista van registrar les propostes en forma d’una Proposta de Resolució (PR), actualment a l’espera de ser votada. L’objectiu del col·lectiu és activar actuacions científiques, legislatives i jurídiques que permetin el moviment dels sediments de la Conca de l’Ebre (especialment als punts de Mequinensa i Riba-Roja), i establir acords aquest mateix any sobre: la redacció del Pla de Gestió Integral dels Sediments de la Conca de l’Ebre (recolzat per una trentena d’entitats ambientals i socials de tota la Conca); la incorporació de les necessitats recollides en aquest pla al tercer cicle de planificació hidrològica de la Conca de l’Ebre (2021-2027) i en els instruments de gestió de la Xarxa Natura 2000 del Delta de l’Ebre; i, finalment, que tot això asseguri el compliment a llarg termini de les directives comunitàries, entre elles les Directives Marc de l’Aigua, d’Hàbitats i d’Aus. 

A la sessió monogràfica d’avui intervenen diferents experts en la matèria com: Pedro Arrojo, doctor en física de la Universitat de Saragossa i expert en economia de l’aigua; Raimundo Lafuente, president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre; Josep Bertomeu, representant de la plataforma Campanya pels Sediments; Antoni Munné, cap del Departament de Control i Qualitat de les Aigües de l’Agència Catalana de l’Aigua; Manolo Tomàs, representant de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Sembla ser que els representants de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre són els únics que no han confirmat la seva participació. 
Altres línies d’actuació
La PR pendent d’aprovació també insta al govern català a crear, de forma executiva, una comissió política i tècnica per treballar el tema dels sediments a la Conca de l’Ebre, especialment la part d’aquesta conca que transcorre pel territori de Catalunya, com en el cas de les preses i embassaments de Riba-Roja i Flix. La Campanya pels sediments denuncia que els desaigües de fons de les preses de Mequinensa i Riba-Roja, que són claus per deixar passar els sediments, es troben inutilitzats i, per tant, s’està produint una gestió negligent de les preses que no respecta les normatives de seguretat. En aquest sentit, la PR exigeix una inspecció independent de les preses i l’immediat manteniment de tots els seus mecanismes. Si la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre no encarrega aquestes inspeccions independents d’Endesa (empresa que té les concessions de les preses de Mequinensa i Riba-Roja), la PR insta al govern de Catalunya a interposar una denuncia, durant el mes de gener de 2018, contra la gestió negligent d’aquestes preses exigint responsabilitats a quants subjectes poguessin derivar. 
Tanmateix, la PR insta a que es revisin els condicionants ambientals de la gestió de les preses per a que contemplin el transport de sediments riu avall per salvaguardar el Delta de l’Ebre. Per altra banda, sol·licita estudis complementaris per analitzar la composició dels sediments retinguts als embassaments i celeritat a l’hora d’enllestir els plans d’actuació per descontaminar les zones de les indústries químiques de Sabiñánigo (Aragó) i Flix (Catalunya). 


La realitat del Delta
És una evidència científica que la inadequada gestió dels sediments a la Conca de l’Ebre comporta un desequilibri en el balanç sedimentari del Delta i de tota la Conca (desequilibris en els processos d’erosió i transport causats per la retenció i colmatació dels embassaments; pèrdua de sostenibilitat dels ecosistemes costaners), que desemboca en importants alteracions de l’estructura morfològica de rius, embassaments i costes. 
Actualment, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, un dels espais amb més categories de protecció de la Mediterrània, s’enfonsa entre 1 i 5 mm a l’any. Una situació clarament arriscada tenint en compte que les projeccions més prudents preveuen que el nivell del mar pujarà entre 1 i 3 mm a l’any. Els embassaments presents a la Conca (uns 135 de capacitat superior a 1 hm cúbic) retenen el 99% dels sediments que haurien d’arribar a la plana deltaica, causant una regressió de la seva superfície. 
Estudis de l’IRTA i UPC apunten que, per compensar tant el procés de subsidència (enfonsament) com de pujada del nivell del mar, és necessària l’arribada al Delta de 1.300.000 tones anuals de sediments. Aquest estudis calculen que l’embassament de Riba-Roja reté 3 milions de tones anuals. Segons dades de l’ACA, existeixen diversos mètodes (flushing, etc.), aplicats a països com Japó, EUA, Suïssa o Xina, que són sistemes de “bypass” per facilitar el transport dels sediments al llarg dels embassaments i que aconsegueixen deixar passar al voltant del 58% dels sediments. 
CONTACTES
-Josep Bertomeu “Polet”, Campanya pels Sediments: 606072789
-Roberto Gonzalez, SEO/BirdLife: 676484755 
-Josep Juan Pla, Campanya pels Sediments: 686569356

* La Campanya pels Sediments (http://campanyapelssediments.blogspot.com/)és un moviment social que reuneix forces de diferents organitzacions com Ecologistes en Acció, SEO/BirdLife o la Plataforma en Defensa de l’Ebre i que gaudeix del suport d’institucions com la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre o els principals ajuntaments de les Terres de l’Ebre com ara els de Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Deltebre, l’Ampolla o Tortosa, que ja han aprovat la seva moció. 


Comentarios